A col·lació de la entrevista amb els Grums, us deiem que al BIS ens agrada molt la sàvia nova, i Keems (l’aposta LaFonoteca Barcelona d’enguany), formació de creació recent (any 2016), seran, al igual que Grums, la constatació de la bona forma de les bandes joves al nostre país, propostes que des del BIS sempre hem volgut potenciar com els grups que seran protagonistes de l’escena independent en el futur. Els Keems (que al igual que els Grums empenten amb molta força i ganes) ens portaran al BIS el seu potent directe farcit de sons ambientals deutors del post-rock i de l’emo, i també ple de melodia a dojo. Estem convençuts que la seva presència arrodonirà una jornada prèvia, la del 8 de juny al Centre Cultural Albareda, que promet, i on la joventut serà la protagonista. Hem parlat amb ells per a que ens expliquin les seves motivacions. Aquí teniu la entrevista.
Imagineu que no sé res de vosaltes i m’heu d’explicar quina música feu…
La veritat és que la nostra música ha anat patint moltes evolucions i canvis des que vam començar la banda, vam començar amb un so mes cru i a mesura que hem anat evolucionant hem introduït tot el reverb i delay que hem pogut fins arribar al so que tenim ara. Li prestem molta atenció a les melodies i busquem que el so sigui potent i compacte, tot això acompanyat d’unes lletres molt emos.
Al BIS els segells sempre han estat protagonistes gràcies a la fira discogràfica on molts hi són presents. Fins a quin punt, en el moment actual, cal un segell per a un grup com el vostre?
Actualment seguim pensant que els segells juguen una part important tant en l’edició dels discos com en el booking, encara que cada vegada sentim que es poden fer més coses sent artistes independents. Hi ha certs festivals i promotors que et tenen en compte si un segell et dóna suport, de manera que és difícil arribar a certs circuits si ningú et dóna aquest suport.
Per norma general, sou compradors de música, o preferiu la comoditat de plataformes com Spotify, bandcamp o Soundcloud per escoltar als vostres grups favorits?
De moment seguim sent molt pobres i no podem comprar tota la música que ens agradaria pel que sobretot som usuaris de les plataformes digitals per accedir a la música que ens agrada, però quan podem, intentem comprar els discos de les bandes o artistes que més ens agraden, perquè considerem que és la forma de donar-los suport.
Hi ha un debat creixent al voltant de la figura del músic. Creieu necessari que hi hagi un estatut del músic, amb el seu conveni col·lectiu?
Si creiem que cal canviar les condicions dels músics, que es respecti molt més la professió i que s’eliminin moltes de les limitants que s’interposen en poder dur a terme l’activitat dignament. Tot i això creiem que fa falta alguna cosa més que un conveni col·lectiu entre músics, cal un canvi en la forma d’entendre la música que hi ha a Espanya i principalment amb les sales i promotors, que són els que moltes vegades compliquen la situació. Quan s’hagin aconseguit aquests acords, si que seria de gran utilitat el crear un conveni entre músics.
En quin punt de professionalització us trobeu? Us veieu en algun moment vivint de la música?
Tenim la intenció que puguem créixer cada vegada més, arribar a la major quantitat de gent possible i tocar en molts llocs diferents, però encara estem molt lluny de poder viure de la música, una cosa que veiem molt complicat donades les condicions que hi ha en aquest país per als músics. Tot i això busquem fer tot de la forma més professional possible, anem aprenent a poc a poc com anar fent les coses millor.
Si la gent jove no té calers per anar a concerts, que idees se us ocorren per fomentar que les noves generacions s’aficionin a la música i a anar de concerts?
Creiem que és necessari que els promotors i organitzadors de festivals apostin per bandes joves i s’arrisquin amb propostes més noves i menys consolidades, perquè les generacions joves es vegin involucrades en el circuit musical i es vagi regenerant l’escena. A més, els grups joves atrauen gent jove i així es genera interès per a totes les generacions.
El 8 de juny toqueu al BIS, quina serà l’actualitat del grup?
Ara mateix estem acabant de presentar el nostre últim treball “The Shape of Things to Come” i la veritat és que estem molt contents per com han anat les coses des que el vam treure, hem notat l’evolució i hem pogut tocar en diverses ciutats d’Espanya i en festivals que ens encanten. Ara mateix ens trobem preparant nou material que tenim moltes ganes d’ensenyar, i amb el qual esperem seguir tocant en tots els llocs que puguem.
Escolta la música de Keems a continuació:
Entrevista publicada al mes de maig de 2018